Terugblik

Donderdag 2 januari 2020

WBSO KRIJGT STEEDS MEER KLEUR DANKZIJ CARLO NABBE

Nog voordat hij één noot had gedirigeerd mocht dirigent Carlo Nabbe van het West-Brabants Symfonie Orkest zondagmiddag zijn eerste open doekje al incasseren in De Kring. Slechts door het opzichtig showen van zijn opvallende rode vest en de bijbehorende schoenen uit de kledinglijn minster Hugo de Jonge kreeg de enthousiaste orkestleider de publieke handen luidruchtig en langdurig op elkaar. Omdat het 75 jaar en ruim drie maanden geleden was dat Roosendaal werd bevrijd door de Engelse Polar Bears had het jaarlijkse nieuwjaarsconcert, dat inmiddels tot een waardevolle traditie is uitgegroeid, het thema ‘Bevrijding’ mee gekregen.  Anneke Lips, in 2008 verkozen tot de eerste stadsdichter van Roosendaal, speelde daar met haar gedicht ‘Bezetting Voorbij’ heel nauwgezet op in. ‘Puin geruimd, levenskracht herwonnen’, zo declameerde Lips terecht.  Het gedicht was kort, krachtig en met een voor velen onverwacht einde, en daardoor duurde het wat lang voordat het applaus aarzelend maar niet minder gemeend op gang kwam.
Het concert werd bij het publiek ingeleid door Marianne, een van de klarinettisten. Bij wijze van eerbetoon aan het adres van alle gesneuvelden, opende het WBSO  met vier stukken die alle met het oorlogsleed verbonden zijn. ‘Remember the Heroes,  Hymn to the Fallen, Schindler’s List en het thema uit de tv-serie ‘Band of Brothers’ gingen vrijwel naadloos over in ‘The Captives Hymn’, in de uitvoering van het gastkoor La Lisière, onder leiding van Jack Buijs, tevens de enige heer in het gezelschap. Keurig eendrachtig in het rood gestoken bracht het gastkoor aansluitend de Ramses Shaffy-klassieker ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’  ten gehore. Zeer gepast, want Ramses voelde zich vooral in zijn Bhagwanperiode nauw verbonden met deze kleur die zowel liefde als oorlog symboliseert.  Het lied ‘Rood’ van Benny Neyman was binnen deze thematiek ook zeer op zijn plaats geweest. Het WBSO zette het concert voort met ‘Nimrod’ uit Enigma Variaties van Elgar. Via ‘Larissa’s lied’ uit ‘Wunderkinder’ van Stock belandde het orkest bij het door Rogier van Otterlo geschreven themastuk ‘Soldaat van Oranje’, een compositie die bij deze muzikale herdenking niet weg te denken is. Carlo Nabbe wist zijn orkestleden daarbij tot zulke grote hoogten te stuwen dat hier gerust gesproken kan worden van een nagenoeg feilloze uitvoering.
Het tweede gedeelte van het concert had een heel wat luchtiger karakter. Na ‘An American in Paris’ van Gershwin verscheen La Lisière weer ten tonele om een swingende ode aan The Andrew Sisters te brengen middels een medley van hun bekendste successen.  Nu werd ook duidelijk waarom Carlo Nabbe zijn Hugo de Jonge-schoenen had aangetrokken, want onder enthousiaste aanmoedigingen vanuit het publiek wierp hij er vanaf de ‘kansel’ ook een paar swingende danspasjes tegenaan. De toehoorders ontvingen als blijk van dank voor hun support een vurige handkus van de dirigent. Het was Nabbe mede daardoor volledig duidelijk wat voor vlees hij deze middag in De Kring had. Hij nam de publieke inbreng zelfs zo serieus dat een van de coupletten van ‘Ode an die Freude’ uit de 9e Symfonie van Ludwig van Beethoven eerst nauwgezet werd gerepeteerd met samenzang.  Pas daarna volgde de volledige uitvoering van de Europese Hymne.  Een waarlijk hoogstandje. Dankzij zijn messcherpe, muzikale gehoor had Nabbe tevens meteen door dat er zich heel wat potentiele koorleden in de zaal bevonden. Als ze daarnaast nog een muziekinstrument bespelen, zijn degenen die zich aangesproken voelen van harte uitgenodigd om contact met het WBSO op te nemen via info@westbrabantssymfonieorkest.nl  voor een vrijblijvende, nadere kennismaking. Nabbe liet als slotzang Vera Lynn, die in april van dit jaar de magische leeftijd van 103 hoopt te bereiken, even herleven in ‘We’ll meet again’. 
Dat is wat het WBSO al lang een zekerheid, want het Nieuwjaarsconcert op de eerste dag van het nieuwe jaar in De Kring, was van meet af aan een groot succes.  Ieder jaar neemt het aantal bezoekers toe en sinds het Symfonieorkest Jacob Obrecht uit Bergen op Zoom en het Roosendaals Symfonie Orkest zijn samengevoegd tot het WBSO is ook het niveau behoorlijk gestegen. Carlo Nabbe was als dirigent ook meteen een schot in de roos. Hij heeft het nieuwjaarsconcert, dat in het begin nogal stijfjes was, een veel losser en vrolijker karakter gegeven, dat zelfs bij zware thema’s zoals dit, recht overeind blijft. Je zou kunnen stellen dat hij het orkest wat extra kleur op de wangen heeft bezorgd, en dat stemt hoopvol voor de toekomst. Dat Nabbe uiterlijk veel weg heeft van zijn grote voorbeeld Ludwig van Beethoven is daarbij een extra pré voor het totale plaatje. Het WBSO is op 6 juni terug in De Kring met het ‘Zomerconcert 2020’,  dat op 7 juni wordt herhaald in de Ontmoetingskerk in Bergen op Zoom.

Nieuwjaarsconcert met als thema ‘Bevrijding’ – Het West-Brabants Symfonie Orkest onder directie van Carlo Nabbe in samenwerking met koor La Lisière uit Wouwse Plantage onder leiding van Jack Buijs. Gezien door Jaap Pleij op 1 januari 2020 in de grote zaal van De Kring.

Sfeerimpressie Nieuwjaarsconcert 2019