Nieuwjaarsconcert 2024 – Schouwburg de Kring

Schouwburg de Kring 01-01-2024

Traditiegetrouw heeft het West-Brabants Symfonieorkest haar nieuwjaarsconcert weer gehouden op 1 januari in Schouwburg de Kring.
Dit keer in samenwerking met School voor de Kunsten.
Uitgangspunt is de muziek van Modest Moussorgsky, “Tableaux d’une Exposition” (schilderijententoonstelling).
De medewerkers van de school voor de kunsten hebben alle te spelen muziekstukken beluisterd en hierop mooie kunstwerken gemaakt die op beelden achter het orkest getoond zijn. Een aantal zijn ook op het toneel gepresenteerd.
De muzikanten hebben een prachtig concert neergezet waarbij er mooie solo’s gespeeld zijn door enkelen van de blazers. Daarnaast een prachtige solo van de concertmeester Aybüke Akoluk “Mediatation” uit de Opera Thais van Jules Massenet.( gebaseerd op de roman Thaïs van Anatole France) Hierbij werden de beelden getoond waarop de vorm van het beeld ”de denker” van Rodin gestalte krijgt. Zoals iemand uit het publiek aangeeft: “ik vond dit zeer ontroerend”
Daarnaast is er een prachtige jurk getoond gemaakt op de muziek van Gabriel Faurré, waarbij je zin zou krijgen om mee te gaan dansen vooral op het menuet.
“An American in Paris “is duidelijk een andere componist uit een andere tijd en wel George Gershwin. (begin 20ste eeuw) Hierbij werd eerst de Eiffeltoren getoond door beschilderde dozen op te stapelen. Naarmate het stuk vorderde werden de dozen opnieuw gestapeld en kwam het vrijheidsbeeld tevoorschijn.
Al met al een prachtig concert waar alle muzikanten met trots op terug kijken. Ook de samenwerking met de School voor de Kunsten is voor herhaling vatbaar.