Classic meets Jazz

Het XL-orkest, (Symfonieorkest Jacob Obrecht en Roosendaals Symfonieorkest) wilde na de succesvolle nieuwjaarsconcerten in Roosendaal en Bergen op Zoom van dit jaar ook in 2018 weer samen swingend het nieuwe jaar in met twee bijzondere nieuwjaarsconcerten Classic meets Jazz! Voor dit aanstekelijk swingend concert werd er een heus jazzorkest aan het al grote XL-orkest toegevoegd: de Bill Bounders Orchestra, geen onbekend orkest in de regio, waardoor er een extra groot muziekgezelschap, formaat XXL op de b├╝hne zit. Geen jazz zonder een echt jazzorkest en met BBO hadden de symfonieorkesten een geweldige begeleiding van de muziek die ze zullen spelen. En dat merkte de zaal, want de drie orkesten speelden met enorme schwung en groot enthousiasme een repertoire, waarbij iedere toehoorder nostalgische gevoelens van herkenning onderging, want wie heeft er niet gedanst op evergreens als: In the Mood, Fly me to the moon, Good News, American Patrol, Little Brown Jug, Making Whoopee, Rose Room en vele anderen? Veel bekende en minder bekende jazznummers werden ten gehore gebracht en de muziek swingde de pan uit. Voor de symfonieorkesten zijn er speciale jazzarrangementen geschreven door Robert Lupker: symfonieorkesten en een jazzorkest: een prachtige combinatie.

Dit bijzondere nieuwjaarsconcert werd op twee locaties gegeven, De Kring (Roosendaal) en De Stoelemat (Bergen op Zoom). Uiteraard werd er na afloop ook geproost met een glaasje bubbels, volgens traditie, op het nieuwe jaar!

voorkant-2

Foto’s (1 januari in De Kring)

Video’s (1 januari in De Kring)

Recensies uit BN De Stem

BN De Stem van maandag 2 januari 2017

Een nieuwjaarsconcert om op te proosten

Drie orkesten hebben gisteren 2018 ingeluid met een spetterend nieuwjaarsconcert in schouwburg De Kring in Roosendaal. Het concert wordt op 14 januari herhaald in De Stoelemat in Bergen op Zoom. Maar dan staat Carlo Nabbe op de bok in plaats van Martyn Smits. Sinds zeven jaar opent het Roosendaals Symfonie Orkest het nieuwe jaar met een concert, waarbij muziekliefhebbers ook kunnen toosten. Vorig jaar was dat voor het eerst met het Symfonieorkest Jacob Obecht uit Bergen op Zoom. Gezien het succes is deze samenwerking voortgezet en zelfs uitgebreid met het Bill Bounders Orchestra uit Bergen op Zoom onder de titel Classic meets Jazz. Misschien was Jazz meets Classic meer op zijn plaats, want het enorme orkest presenteerde zich als een fantastisch spelende symfonische bigband. Ondanks de bubbels stond het concert als een huis! De combinatie van de symfonieorkesten met de fantastisch spelende Bill Bounders bigband bleek een schot in de roos. Het moet voor de strijkers een hele uitdaging zijn om jazzmuziek te spelen. Tenslotte een totaal ander genre dat deze symfonieorkesten doorgaans brengen. Het publiek was enthousiast.

BN De Stem van maandag 2 januari 2017

Nieuwjaarsconcert door vrolijk orkest

Ongeveer zeventig musici van drie orkesten hebben gistermiddag de handen ineen geslagen om het nieuwjaar in te luiden met een spetterend nieuwjaarsconcert. Sinds zeven jaar opent het Roosendaals Symfonie Orkest in schouwburg De Kring het nieuwe jaar met een niet traditioneel maar verrassend concert rond een wisselend thema. Een concert waarbij muziekliefhebbers uit alle gelederen elkaar tevens kunnen ontmoeten om te toosten op het nieuwe jaar. Vorig jaar werd dit concert voor het eerst in samenwerking met het Symfonieorkest Jacob Obrecht uit Bergen op Zoom gegeven. Gezien het succes is deze samenwerking dit jaar voortgezet en nu zelfs uitgebreid met de Bill Bounders Orches-tra uit Bergen op Zoom onder de titel ‘Classic meets Jazz’. Misschien was Jazz meets Classic meer op zijn plaats want het enorme orkest presenteerde zich als een fantastisch spelende symfonische bigband.

Een orkest waarbij dirigent Martyn Smits zich merkbaar in zijn ele-ment voelde. Op zich al geen won-der want ondanks de bubbels vooraf stond het concert vanaf de eerste tot de laatste noot als een huis. De combinatie van de symfonieorkesten met de fantastisch spelende Bill Bounders bigband bleek een schot in de roos. Het bekende Pink Panther-thema van H. Mancini was meteen een sterke opening. Het eerste akkoord bracht ogen-blikkelijk de mysterieuze Pink Panther stappen ten gehore. Opvallend was ook dadelijk de prima balans tussen de bigband en het sym-fonie-orkest.

Hier, maar ook in de volgende nummers lieten de strijkers een perfect samenspel horen. De strijkersgroep toonde zich een bescheiden homogene groep die de blazers in deze swingende muziek volop de ruimte boden. Voor de symfonie-orkesten en met name de strijkers moet het een hele uitdaging geweest zijn om de geprogrammeerde jazzmuziek te spelen. Het is tenslotte een totaal ander genre dat deze symfonie-orkesten doorgaans brengen. Zoals de titel van het Yes Indeed van S. Oliver aangaf was het werkelijk een ‘Yes Indeed’. Een Yes Indeed van het musiceergenot dat de orkestleden uitstraalden en overbrachten op de volle zaal met enthousiast publiek. Hierop kan getoost worden!
Gehoord: Nieuwjaarsconcert Classic meets Jazz o.l.v. Martyn Smits op 1 ja-nuari in schouwburg de Kring in Roosendaal door RSO, Jacob Obrecht en Bill Bounders Orchestra. Nog te horen op 14 januari in de Stoelemat in Bergen op Zoom, dan o.l.v. Carlo Nabbe.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

X