60 jaar Symfonieorkest Jacob Obrecht

Wie lang bestaat, heeft ook een lang verleden en Symfonieorkest Jacob Obrecht kan daarover meepraten: het bestaat al 60 jaar. Het orkest heeft in die jaren een indrukwekkend muzikaal verleden opgebouwd met heel veel concerten en succesvolle matinees. Dit bijzondere jubileum werd gevierd en het orkest deed dat door een muzikaal feestje te geven. Dit jubileumconcert werd uitgevoerd op 1 december 2013 in theater De Maagd.

Het programma stond die middag in het teken van vrolijke en feestelijke muziek met de Eerste Symfonie van Beethoven, de ontstuimige Zauberharfe van Franz Schubert, delen uit de Capriolsuite van Peter Warlock met pittige dansen uit de Renaissance en De Serenade voor 13 blazers van Richard Strauss. De strijkers en de blazers hadden ieder een apart feestje die middag, want zij voerden los van elkaar een eigen concert uit; de Capriolsuite werd speciaal uitgekozen voor de strijkers en de blazers speelden De Serenade van Strauss. Carlo Nabbe was de inspirerende dirigent.

Bij een feest hoort vanzelfsprekend een verrassing en het orkest had wel een heel speciale surprise om mee uit te pakken: het liet twee jonge, muzikale beloften van het CKB in de feestvreugde delen en gaf hun ruimte op het podium om hun bijzondere talent te laten horen. Onder begeleiding van het orkest speelde Thomas Zondervan het prachtige Largo uit het Eerste Pianoconcert van Ludwig van Beethoven en blies Lisa Voorbraak de solopartij in het sprankelende eerste deel uit het Concert voor dwarsfluit van Carl Stamitz. Het was hartverwarmend en feestelijk om twee jonge talenten zo hun passie voor muziek te zien uitdragen.

poster

Foto’s

Publiciteit

Publicatie uit BN De Stem, maandag 2 december 2013

Hoera voor Jacob Obrecht

Bergs klassiek orkest viert diamanten jubileum met gevarieerd concert.

BERGEN OP ZOOM – Onder grote publieke belangstelling toonde Symfonieorkest Jacob Obrecht dat het orkest na zestig jaar nog niets aan vitaliteit, enthousiasme en inzet heeft ingeleverd. Onder leiding van Carlo Nabbe brachten de leden van de diamanten jubilaris gisteren in De Maagd een bijzonder gevarieerd concert met bekende en minder bekende klassieke werken. Regelmatig traden grote solisten samen met het orkest op, zoals de violistes Emmy Verhey en Vera Beths, de sopraan Marie-Cécile Moerdijk en vorig jaar nog so-praan Marjon Lambriks. Mede omdat het orkest de laatste tijd flink wat jonge musici heeft mogen verwelkomen, wilde het orkest tijdens dit jubileumconcert vooral jonge solisten een podium bieden. Thomas Zondervan (18) liet zijn talent horen als solist in het Largo uit het Pianoconcert nummer 1 C-dur opus 15 van Ludwig van Beethoven. De pas is-jarige fluitiste Lisa Voorbraak maakte grote indruk met haar vertolking van het Allegro Vivace uit het Concert in G-majeur opus 29 van Carl Sta-mitz.

Woordvoerster en violiste Lia Suijkerbuijk van het orkest vertelt dat jong en oud in het orkest heel gebroederlijk samen musiceren: „Je ziet de laatste tijd de belangstelling voor musiceren en klassieke muziek weer behoorlijk toene-men. Ook onder jongeren.” Suijkerbuijk verklapt dat Jacob Obrecht voor 2014 al weer heel wat concerten op de rol heeft staan: „Een voorjaarsconcert, een decemberconcert en een optreden tijdens een goede-doelenhappening van de Lions in september.”

door Monique Meeuwisse-van Genk

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

X