Classic meets Pop

Symfonieorkest Jacob Obrecht gingen dit jaar een samenwerking aan met het Roosendaals Symfonieorkest voor er een feestelijk Nieuwjaarsconcert, dat twee keer werd uitgevoerd, dit jaar voor het eerst ook in Bergen op Zoom.

Er was gekozen voor een geheel nieuw thema, namelijk ‘Classic meets Pop’. The Beatles versus De ouverture Orpheus van Offenbach, met zijn flitsende cancan, The West Side Story van Leonard Bernstein versus A Brand New Day van The Wiz. Kortom een heel nieuw geluid!

De concerten werden opgeluisterd door vocalgroup Nouveau, dit wordt gevormd door vijftien dames en een swingend combo. ‘t geheel wordt geleid door enthousiaste dirigenten Carlo Nabbe in Bergen op Zoom en door Martyn Smits in Roosendaal.

Deze samenwerking heeft beide orkesten zeker geinspireerd tot het vertolken van andere soorten muziek en wie weet komt er een gezamenlijke traditie uit voort.

En alsof dat nog niet geonoeg reden was om te komen luisteren, werd er aan het eind van elk concert geproost worden op een sprankelend nieuw jaar.

poster-nieuwjaarsconcert

Foto’s

Video’s

Recensie uit BN De Stem

BN De Stem van maandag 2 januari 2017

De orkesten uit Roosendaal en Bergen op Zoom bundelen hun krachten, met goed resultaat.

Een symfonie van verbroedering

Nieuwjaarsconcert brengt klassiek, musical en pop speels bij elkaar

Het nieuwjaarsconcert dat het Roosendaals Symfonie Orkest (RSO) sinds vijf jaar op elke eerste januari geeft in schouwburg De Kring, stond gistermiddag in het teken van een eerste samenwerking met Symfonieorkest Jacob Obrecht uit Bergen op Zoom. Secretaris Johan Henken van het RSO stelde voorafgaand aan het concert de ludieke vraag of in de aanloop tot het naderende carnaval Bergen op Zoom en Roosendaal wel samen konden gaan. De hilarische reactie uit de zaal sprak boekdelen. Nog overtuigender was het concert zelf. Het grote ‘XL Orkest’, zoals het nieuw ontstane orkest zich noemt, toonde met ruim zeventig musici overtuigend tot wat voor prestaties samenwerking kan leiden. Het concert klonk van begin tot einde als een warm harmonische symfonie van verbroedering – tussen orkesten, en tussen klassieke en moderne muziek.

Recensie van Jaap Pleij

maandag 2 januari 2017

‘Samen’ musiceren gaat Roosendaal en Bergen op Zoom goed af

ROOSENDAAL – ‘Gaat dat wel samen, Roosendaal en Bergen op Zoom?’ Op retorische wijze refereerde voorzitter Johan Henken van het Roosendaals Symfonie Orkest voor aanvang van het inmiddels traditionele nieuwjaarsconcert in De Kring aan de scepsis waar hij kennelijk op was gestuit toen bekend werd dat ‘zijn’ RSO voor deze gelegenheid de muzikale krachten had gebundeld met Jacob Obrecht uit de buurgemeente. Na de uitvoering in De Kring komt dit ad hoc Symfonieorkest XL nog een keer in actie op 8 januari in De Maagd. Zoals dat past bij een retorische vraag kwam hij zelf met het antwoord op de proppen. ‘Tijdens de repetities hebben we geen enkele dissonant bemerkt, het zal dus vanmiddag ook wel goed gaan’. Profetische woorden, zo bleek al snel. Want het ging goed. Wat heet, de bijna zevenhonderd bezoekers kregen mede dankzij de deelname van Vocal Group Nouveau een uitermate sprankelend concert voorgeschoteld. Het was een juiste keuze geweest van muzikaal leider en dirigent Martijn Smits om voor een luchtig programma te kiezen, gebaseerd op het thema ‘Classis meets Pop’.

Daardoor sloot dit concert mooi aan op het Nieuwjaarsconcert uit Wenen dat voornamelijk uit traditionele composities bestond. Hoewel ook uit financiële overwegingen voor dit samenwerkingsverband was gekozen, bleek de winst toch vooral op het creatieve vlak te liggen. Beide orkesten bleken niet alleen muzikaal maar ook letterlijk naadloos in elkaar te passen, wat een uitermate goed gevuld podium opleverde. Gelukkig was er nog ruimte voor de microfoon van Emilie Wijers die de solozang in de mix uit de ‘West Side Story’ voor haar rekening nam. Dat ging haar goed af, alleen bij het opzwepende ‘Amerika’, wat nu eenmaal sterk aangezet moet worden, was een mannelijke zangpartner geen overbodige luxe geweest. Nouveau en dan met name artistiek leider Jan Roovers bezorgden het publiek kippenvel met een wonderbaarlijk mooie vertolking van ‘Somebody tot love’, zo kort na het herdenkingsconcert voor zanger Freddy Mercury van Queen in de St. Jan. Ook voor ‘Bohemian Rhapsody’, dat aansluitend werd gebracht, gold echter dat ‘manpower’ hier eveneens op zijn plek was geweest. Na het slotakkoord ‘Music’van John Miles kostte het voorzitter Henken gezien de volle podiumbezetting enige moeite om Martijn Smits, Emilie Wijers en Jan Roovers te bereiken, maar met enige behendigheid wist hij hen toch de dik verdiende bossen bloemen in de armen te drukken.

Na de toegift ‘Happy New Year’ van ABBA stonden de dienbladen met champagne in de foyer al hals reikend naar de toeschouwers te wenken. Die liefde kwam uiteraard van twee kanten, want hoe kun je een Nieuwjaarsconcert nu beter afsluiten dan met een glas van dit edele vocht. Omdat veel bezoekers geen onbekenden voor elkaar zijn, had het samenzijn na afloop al snel de ambiance van een officieuze nieuwjaarsreceptie. In de wandelgangen bespeurde ik veel waardering voor Martijn Smits die volgens een zeer enthousiaste bezoeker ‘ondanks dat hij inmiddels te groot is voor Roosendaal toch de muzikale band met zijn geboortestad niet verloren laat gaan’. Daar kon ik me alleen maar bij aansluiten. Het is voor een groot deel op zijn conto te schrijven dat dit Nieuwjaarsconcert binnen zes jaar tijd is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken traditie. ‘Volgend jaar Mary Poppins vanuit het balkon op het podium laten neerdalen?’, suggereerde ik hem enigszins gekscherend. De jonge maestro reageerde met een bescheiden glimlach, maar ik zag hem denken: wat bij Andre Rieu kan, moet in De Kring toch ook kunnen!’

Nieuwjaarsconcert ‘Classic Meets Pop’, Roosendaals Symfonie Orkest (RSO), Jacob Obrecht (SJO), Vocalgroup Nouveau, Jan Roovers en Emilie Wijers – Gezien door Jaap Pleij op zondag 1 januari in de grote zaal van De Kring

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

X